Поздравним речима шефа мисије ОЕБС-а у Србији, господина Јана Братуа и председника Удружења Библиотека плус, Зорана Хамовића отпочела је, 9. децембра у Дорћол Плацу, конференција Улога и значај пројектног учења у развијању кључних компетенција

У раду конференције учествовали су стручњаци из Србије и Црне Горе, а програм је пратило више од стотину и тридесет наставника, професора и стручних сарадника из школа широм Србије.

Учесницима се најпре обратио др Вук Вуковић, професор Факултета драмских уметности на Цетињу (ЦГ) који је говорио о пројектном учењу и медијској писмености у дигиталном окружењу чиме је створен амбијент за даљу дискусију.

У оквиру првог панела Компетенције наставника за пројектно учење о властитим искуствима са обуком у имплементацији пројектног учења говориле су, са позиције реализаторке семинара Биљана Радовић, стручна сарадница у Гимназији „20. октобар“  из Бачке Паланке те из угла учесника Биљана Ђорђевић, директорка Економске школе „Ђука Динић“ из Лесковца, затим Дениса Цурић, стручна сарадница у ОШ „Десанка Максимовић“  из Новог Пазара, Миријана Павлићевић Штокленски, настанивца у ОШ „Вук Караџић“ из Бача. Разговор је модерирала Јелена Стојадинов, професорка у Тринаестој београдској гимназији. 

Панел Образовни стандарди, кључне компетенције и пројектно учење био је посвећен стандардима који би требало да испуне захтеве образовања оријентисаног на компетенције и одговоре на недостатке препознате на основу претходних искустава. О моделу пројектног учења као прилици за развијање критичког мишљења, решавања проблема , тимског рада, комуникацијских вештина, медијске и информационе писмености, аналитичких вештина, креативности и интеркултуралних вештина говорили су др Драгица Павловић Бабић, професорка на Филозофском факултету у Београду, др Елизабета Каралић из Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања и др Душан Ристановић, професор на Факултету педагошких наука у Јагодини. Разговор је модерирао Мирко Марковић, професор у Гимназији Вук Караџић из Лознице. 

Конференција је део пројекта Унапређивање медијске и информационе писмености кроз учење засновано на пројектима, а који другу годину заредом подржава Мисија ОЕБС-а у Србији.